Gaarthuis

Stamboom Gaarthuis

De geschiedenis van de familie Gaarthuis/Gaardhuis/Garthuise

In 1993 vonden mijn vader en ik een Gaarthuis die geboren was in Duitsland en eigenlijk de naam Garthaus had. Hij bleek uit het plaatsje Rulle te komen.

Dit was de start naar een hele achter familie in Duitsland. Helaas overleed  mijn vader in 1999, maar ik ben blijven zoeken naar gegevens van de families.

De mannelijke tak komt eigenlijk van de familie Schwalenberg uit Wallenhorst. De eerste Garthaus, die ik tot nu heb gevonden, is uit 1150 en staat in een document van de ministerialen van Tecklenburg, zijn naam was  Sifrit de Garthusen.


In een boek "Verzamelde Bijdragen tot de geschiedenis van Twenthe" van C.J. Snuif uit 1930 heb ik een verklaring gevonden voor de naam Gaarthuis (Garthaus) pag 251 Klik hier voor de pdf.


De naam Gaarthuis is gemaakt toen Friederich Lucas Garthaus naar Nederland kwam rond het jaar 1802.

Hij woonde en werkte als timmerman/molenbouwer in het Rooms Katholieke klooster in Rulle (Duitsland).

Zijn vader had daar ook gewerkt en gewoond en was Zimmerman meister.. Alle kloosters werden rond 1800

op bevel van Napoleon gesloten. Dus ook het klooster in Rulle want dat gebied viel toen onder Frankrijk.

Waarschijnlijk doordat er al eerder familieleden in de 18de eeuw zomers waren gaan werken in Nederland is hij naar Nederland gegaan om in de buurt van Egmond op de Hoef werk te zoeken.

Door de oorlog, die de Engelsen en de Russen tegen de Fransen in de kop van Noord-Holland hadden gehad, was er zeker een hoop werk te doen voor timmermannen in de dorpen.


In 1807 woonde hij in bij Cornelis Voorhaar, koopman in brandhout, en Marytje Post in Alkmaar (Kadaster B598). Daar heeft hij Catharina Dankelman ontmoet.


In 1811 is hij getrouwd in Alkmaar en is zijn naam definitief omgezet van Friederich Lucas Garthaus naar Fredrik Gaarthuis.

Zijn kinderen en hijzelf kregen daarna vaak de naam Gaardhuis van de ambtenaar in dienst. Hijzelf ondertekende altijd met Gaarthuis.


Van zijn kinderen is het eerste kind Hendrik naar Amerika vertrokken en daar is zijn naam en die van zijn kinderen van Gaardhuis naar Gaarthuise en toen weer naar Garthuise veranderd. Helaaas is deze tak als Garthuise uitgestorven.


In Nederland heb je eigenlijk 2 takken gekregen :


1) De tak van de derde zoon (Johannes B.G.) van Frederik.

2) De tak van de vierde zoon (Fredricus H.) van Frederik


Bij de eerste 2 kinderen van Johannes is de naam ook nog geschreven als Gaardhuis en in deze lijn is dat ook gebleven. Helaas is ook deze tak uitgestorven.


Alle ander kinderen en ook de kinderen van Fredricus hebben allen de naam Gaarthuis gekregen.


Ook het beroep timmerman is lang in de familie gebleven en er zijn nu nog familieleden die aannemer/timmerman zijn.


Ook zijn de meeste in de familie Rooms Katholiek gebleven.


De oudste Gaarthuis is Jacoba Koper-Gaarthuis geworden, 100 jaar en 9 maanden.

Stamboom


Hier staat de gehele stamboom van de familie Gaarthuis en Garthaus uit Rulle.

Klik erop en je kan de pdf bekijken.

Huidige versie is van 18-9-2019.


Hier steht der ganze Familienbaum von der Familie Gaarthuis und Garthaus aus Rulle. Klicken Sie darauf und Sie k├Ânnen die pdf sehen.

CONTACT


E. pgaarthuis@hetnet.nl

W. www.fam-gaarthuis.nl

Goedereede

VERANTWOORDING


Hoewel deze site met de meeste zorg wordt samengesteld is hij het voorlopig resultaat van een nog lopend onderzoek waarbij niet alle bronnen zijn geraadpleegd en andere nagezien dienen te worden; voor de juistheid van de gegevens kan daarom niet altijd worden ingestaan. Ter bescherming van het persoonlijk leven worden de jongste generaties in de genealogie niet of slechts gedeeltelijk weergegeven. Verdere gegevens en beeldmateriaal worden met enige regelmaat toegevoegd. Mits met bronvermelding (http://www.fam-Gaarthuis.nl) kunnen gegevens buiten redenen van handelsgewin vrij worden overgenomen; kennisgeving daarvan wordt op prijs gesteld. Aanvullingen, verbeteringen, op- en aanmerkingen zijn altijd welkom.

Stuur dit per mail naar pgaarthuis@hetnet.nl.

Copyright @ All rights reserved